Yogjakarta Sultanátus – Speciális Régió, Közép-Jáva

Már egyszer tettem egy kísérletet, hogy meglátogassam Yogját, de akkor eltérítettek Brebes felé, ezért a múlt héten újra megpróbálkoztam, és Juhéjj, ezen alkalommal sikerrel kipipáltam minden létező programot, amit Yogjában túrista csinálhat.

Mivel nem így terveztem ezt a hetet, ezért nem túl nagy lelkesedéssel álltam hozzá, utolsó pillanatban Couchsurfingen Danaiial találtunk egy srácot, aki egész héten át elszállásolt minket és hurcibált keresztbe kasul a környéken. Arja a helyi szultanátus, királynői oldaláról valamiféle herceg arrafelé. Saját biztonsági őre van, a kedves jogjai adófizetők pénzéből óriási házat tart fenn, mindemellett nőgyógyászként dolgozik. A srác intelligensebb, mint a legtöbb indonéz, viszont iszonyat hangulat ingadozásai vannak, és rémesen gyorsan vezet. Viszont megint mázlink volt, mert a közlekedést nagyon megkönnyítette, az hogy autóval szállítmányozott minket mindenhova.

Yogjakartát Jáva és egész Indonézia kulturális fővárosának tartják. A belváros Marioboro nevű hatalmas sugárútja hemzseg a batik árusoktól. Meg lehet nézni, hogy készítik a helyi batik mesterek portékájukat. A helyi kraton – szultáni palota, látogatható, de sokkal érdekesebb a Tamansari – a szultán vizi palotája, ahol a felességek és ágyasok úszkáltak anno, a szultán pedig a függöny mögűl válogatott kedvére való menyecskét.

buddha és én.JPG

A környéken csodás 9. századi hidu templomok vannak, a leg monumentálisabb Borobodur. Pramanbana is lenyűgöző és sokkal könnyebben megközelíthető, mint nagyobb testvére. Arja segítségével jutottunk el a Dieng fensíkra, ahol még régebbi 8. századi hindu temlomokat, búgyogó kráterket, forrongó tavakat lehet látogatni mindezt 2000 méter magasban. 

Érdemes kimenni a tengerparta Depot beachen helyben, frissen fogott mindenféle hal közül válogathat az ember, lehet bébi cápát, ráját is kapni. Amit megvásároltál, azt beviszed a legközelebbi warungba és ott ízlésednek megfelelően elkészítik. Kicsit keletebbre haladva a tenger mentén lehet találni gyönyörű fehér homokos dűnéket, de a víz nem igazán alkalmas fürdésre, óriásiak és életveszélyesek a hullámok, főleg így az esős évszak idején.

moszatgyűjtő nénik.JPG

(moszat szedo nenik)

Arja a végére kicsit kikészített minket, nagyon sajnáltam, hogy a magyar cimbik nem voltak ott, és csak az eslő este ittunk egy jó klotokot Beával! Sebaj majd máskor, Yogjába még vissza kell menni!

Hasznos infok:

KÖZLEKEDÉS: Trans Jogja – fix megállókkal, fix úton közlekedő busz járat, 3000 IDR, gyakorlatilag mindent el lehet vele érni! Becak: két utast szállító biciklis riksa kb 10.000 IDR

ÉTEL: kelet jáván mindent édesen esznek, yogja különösen olcsó, mégis érdemes kicsit a városon kívül keresni egy hangulatos éttermet.

BELÉPŐK:

  • Prambanan: felnőtt: 195.000 IDR, diák: 85.000 IDR, kitás, helyi diák: 30.000 IDR (helyi jegyárusítás nem a főbejáratnál van)
  • Borobodur: felnőtt: 200.000 IDR, diák: 95.000 IDR, kitás, helyi diák: 30.000 IDR (helyi jegyárusítás nem a főbejáratnál van)
  • Kraton: 12.500 IDR
  • Tamansari: 7000 IDR