Sulawesi Selatan – Tanja Toraja

Bejegyzés alcíme...

Manado reptérre Gino és Aga szállítmányozott ki motorral engem és Zsuzsit a szakadó esőben hajnali négykor, az életemért imádkoztam, Aga félig a szemét takarta az eső elől, fél kézzel kormányzott, és közben végig dumáltunk. Mindenesetre megérkeztünk szerencsésen Makasaarba Zsuzsiékhoz, és a cuccok lerakása, pár óra alvás után tovább is indultunk Tanja Torajaba – a holtak birodalmába.

Zsuzsiéknak van egy Mr. Lala nevű ismerőse, aki mindenkit ismer Dél-Sulawesin, egy fajta guru, aki tengerészeket tanít angolra, mellesleg silat mester (helyi ölésre fejlesztett harcművészet). Szóval mielőtt elindultunk, bementünk Mr. Lalahoz, aki egy típikusan olyan ember, akivel jobb jóban lenni, viszont jó lett volna még többet beszélgetni vele az élet dolgairól. Lala elintézte a busz jegyünket, és leszervezte, hogy Torajaban egy tanítványa várjon minket, és viselje gondunkat ott tartózkodása alatt.

Johannes (Lala tanítványa) és egy pajtása a négy nap alatt, amit Tanja Torajaban töltöttünk végig velünk voltak, szallitmanyoztak minket fel-alá a rosszabbnál rosszabb hegyi utakon, nélkülük valószínűleg fele ennyi mindent sem láttunk volna, ezért örök hálánk üldözze őket.

toraja ház.JPG

Hasznos infó:

BUSZ: Makasaar – Manado 100.000 IDR

SZALLAS: Wisna Maria 120.000 IDR meleg vizzel, tv szatelittel, nagyon közel a központhoz Rantepaoban.

KOZLEKEDES: a legtobb turista vagy tourgideot fogad, vagy motort bérel, a motor bérléssel óvatosan, mert az utak borzalmas állapotban vannak!!!

BELÉPŐK: Londa, Lemo, Kete kesu, Tilangan, Baby Grave – 20.000 IDR néhol lehet próbálkozni a helyi diákkal vagy Kitassal.